Pastapiu

Pennabilli, Montefeltro en de Mona Lisa

Pennabilli, Montefeltro en de Mona Lisa

Montefeltro is een afgebakend gebied in de Apennijnen. Het beslaat (delen van) de provincies Rimini (Romagna), Arezzo (Toscane) en Pesaro-Urbino (Le Marche). Van oudsher hoort ook de staat San Marino tot dit gebied. Het is een prachtige streek met glooiende heuvels, ruigere bergketens en mooie kleine stadjes, Borghi genoemd. Van welke kant je het gebied Montefeltro ook binnenrijdt, de glimlach van Mona Lisa, ook La Gioconda genaamd, heet je van harte welkom.

Een van die mooie stadjes is Pennabilli, prachtig gelegen op een heuvel op ruim 600 meter hoogte. Sinds 1572 zetelt in Pennabilli de bisschop van het bisdom San Marino-Montefeltro, waardoor er diverse religieuze gebouwen zijn te bewonderen.

Pennabilli is goed te bereiken vanaf de Riviera van Rimini. 

Het stadje dankt zijn naam aan twee kastelen, die gelegen waren op twee rotsen, Billi bovenop La Rupe en Penna op de tegenovergelegen rots Roccione. Dit laatste werd gebouwd omstreeks 1004 door een telg uit de adellijke familie Carpegna, die Malatesta werd genoemd. Malatesta groeide uit tot een nieuwe adellijke familie, vertrok naar Verucchio en vestigde zich vervolgens in Rimini, waardoor heel Romagna onder zijn bewind viel.

Naast vele musea vind je in Pennabilli diverse andere bezienswaardigheden zoals l’ orto dei frutti dimenticati, de tuin van de vergeten vruchten. Hier staan onder andere vruchtbomen van oude rassen, die vanwege hun geringe opbrengst niet meer gebruikt worden voor de fruitteelt. Bedenker van dit project is Tonino Guerra, kunstenaar, filosoof, poëet en scriptschrijver voor films van onder andere Federico Fellini. Tonino, afkomstig uit Santarcangelo di Romagna, woonde in Pennabilli en drukte zijn stempel op de gehele vallei. Overal zijn kunstwerken van hem te bewonderen. Hij stierf in 2012 op 91-jarige leeftijd en ligt begraven in de rots waarop zijn huis rust.

Vanuit Pennabilli heb je een prachtig zicht op de westelijke hellingen van de Monte Carpegna. Dit glooiende, parkachtige landschap met frisgroene heuvels afgewisseld door kleine bossen en struikgewas heeft menig groot kunstenaar geïnspireerd. Afkomstig uit de streek zijn onder andere Rafael (Urbino) en Piero della Francesca (San Sepolcro). Niet geboren in de streek, maar er wel door geïnspireerd was Leonardo da Vinci. Wie kent haar niet, zijn Mona Lisa? Deze prachtige serene schoonheid is geplaatst in een decor van de hellingen van de Monte Carpegna. En zo komt het, dat de heuvels van Romagna ook te vinden zijn in Het Louvre in Parijs.