Pastapiu

 

Pasta e fagioli (Pasta en bonen) 

Dit is het recept voor een pasta en bonenschotel, die heerlijk is met verse borlottibonen, gekocht of uit de tuin, maar ook goed is te bereiden van gedroogde bonen.

Voor 4 personen heb je nodig:

500 gram verse borlottibonen, gedopt gewicht, 4 kleine aardappelen, 1 kleine wortel. 1 stengel bleekselderij, 1/2 ui, 1 teen knoflook, 100 gram droge korte pasta (bijv. penne of mezze maniche rigate), 1 takje rozemarijn, 1 laurierblad, 1 bosje verse bieslook, olijfolie e.v., peper, zout, kokend water.

Dop de bonen. (Gebruik je gedroogde bonen, week ze dan enkele uren in water en kook ze gedurende een uur. Volg verder het recept als verse bonen) Schil het uitje en de wortel, was de bleekseldrij, pel de knoflook. Hak de ui, knoflook, wortel en bleekselderij in stukjes. Verwarm een scheut olijfolie in een grote pan en fruit de groenten hierin gedurende enkele minuten. Voeg de gedopte bonen toe en zoveel kokend water, dat de bonen royaal onder staan. Voeg zout en peper toe, het laurierblad en het rozemarijn takje. Laat op een zacht vuurtje ongeveer een kwartier koken, voeg dan de geschilde en in blokjes gesneden aardappelen toe. Laat opnieuw gedurende 15 minuten koken. Let erop dat er voldoende water in de pan blijft. Voeg zo nodig nog een scheut kokend water toe. Na tien minuten de gedroogde pasta toevoegen en laten koken gedurende 12 minuten.  Maak met de staafmixer een emulsie van een scheut olijfolie en een bosje bieslook. Verwijder het rozemarijntakje en laurierblad uit de bonenschotel. Schep de pasta e fagioli in kommen en besprenkel met de bieslookemulsie. Garneer eventueel met een zoet tomaatje en serveer direct.