Pastapiu

Gast-blog Italië-liefhebbers 2

Emilia-Romagna is voor velen een onbekend stukje Italië. In 2018 schreef Lonely Planet dat deze regio ten onrechte over het hoofd wordt gezien als vakantiebestemming. In mijn blog neem ik je mee naar deze prachtige regio, met zijn stranden en heuvels, steden en stadjes, borghi, forten, kastelen en overweldigende natuur. En niet te vergeten de vriendelijke, behulpzame mensen, die deze regio bevolken.

Eerst maar eens een stukje algemene informatie.

Emilia-Romagna is een noordelijke Italiaanse regio, die kan worden onderverdeeld in 9 provincies. Van noord-west naar zuid-oost zijn dat de provincies Piacenza, Parma, Reggio-Emilia, Modena, Bologna, Ferrara, Ravenna, Forlì-Cesena en Rimini. De drie laatstgenoemde provincies vormen de sub-regio Romagna, míjn Romagna!

Emilia-Romagna is een dichtbevolkte regio en het is een van de rijkste regio’s van Italië. Ook al heb je de regio nog nooit bezocht, de voedselindustrie ken je ongetwijfeld: Parmaham, Parmezaanse kaas, Aceto balsamico di Modena, Pastasaus alla Bolognese. De automerken Ferrari (Maranello), Lamborghini (Sant’ Agata Bolognese), Maserati (Modena) en Ducati motoren (Bologna), je hebt er vast wel eens van gehoord. Het zijn allemaal topproducten uit Emilia-Romagna. En koop je ergens in Europa keramische producten voor je badkamer, grote kans dat ze uit Faenza komen, waar de productie van porselein en tegels floreert.

Even een klein stukje geschiedenis:

Het gebied dat tegenwoordig te boek staat als Romagna werd in een ver verleden bewoond door Umbrische en Etruskische bevolkingsstammen. Later ook door de Kelten, die uit Noord Europa waren gekomen. In de derde eeuw vóór onze jaartelling, werden de Kelten verdreven door de Romeinen, die zich in het gebied vestigden en er diverse steden stichtten. Onder andere de steden Ariminum (Rimini), Faventia (Faenza), Forum Livii (Forlì), Forum Popili (Forlimpopoli) en Forum Cornelli (Imola) vinden hun oorsprong bij de Romeinen. De sporen daarvan zijn duidelijk aanwezig in deze steden. De oude Romeinse weg Via Emilia loopt als een lint door de regio en verbindt Rimini met Piacenza.

De Riviera Romagnola is een geliefde vakantiebestemming, vooral bij de Italianen. Je vindt er leuke kustplaatsen zoals Milano Marittima, Cesenatico en Cervia. In ieder geval is er stof genoeg om over te schrijven!