Pastapiu

Santarcangelo di Romagna

Gast-blogger Romagna

 

Santarcangelo di Romagna is een Middeleeuwse Borgo, die tegen een heuvel met de naam Giove (Jupiter) is gebouwd. In de loop der eeuwen is de oorspronkelijke Borgo uitgedijd tot een moderne plaats met circa 23.000 inwoners. Ze is gelegen zo’n 10 km landinwaarts van de kustplaats Rimini. Santarcangelo heeft veel te bieden. Je kunt er slenteren door de eeuwenoude steegjes en over de pleintjes van de historische kern en je kunt er winkelen in de vele leuke winkels die de stad te bieden heeft. Ben je in de stad, loop dan zeker eens binnen bij Stamperia Artigiana Marchi aan de Via Cesare Battisti 15. Het is een in 1633 opgerichte drukkerij van stoffen met typisch Romagnools dessin. De stempels die de inkt op de stoffen drukken worden aangedreven door mankracht in een groot looprad, Mangano geheten. Op de momenten dat het looprad in werking is, mag je er kijken. Natuurlijk kun je er prachtige producten kopen zoals tafelkleden, servetten, schorten en ook bedrukt aardewerk.

Verder vind je in Santarcangelo di Romagna veel gezellige restaurants, trattoria’s, bars en andere eetgelegenheden en bruist de stad door de vele evenementen die er jaarlijks worden gehouden.

Op het centrale plein, piazza Ganganelli, staat een triomfboog, die in de 18de eeuw is opgericht ter ere van de in 1705 in Santarcangelo geboren  Paus Clemens XIV.  Paus Clemens overleed in  1774 in Rome, waarschijnlijk door vergiftiging. Maar dat terzijde.

Aan datzelfde plein bevindt zich het gemeentehuis, een Palazzo uit de 18de eeuw, dat de moeite van een bezichtiging waard is.

Bovenop de heuvel staat het Fort, gebouwd in 1386 door de adellijke familie Malatesta. Tegenwoordig is het privébezit van de familie Colonna. In de heuvel loopt een grottenstelsel van tufsteen, dat op verschillende plaatsen open is voor bezoekers. Een deel van dit grottenstelsel is in gebruik als opslagplaats van een plaatselijke wijnmaker. Dat brengt mij op de naam van de meest verbouwde druivensoort zowel in Emilia-Romagna als in Toscane; de Sangiovese. Beide regio’s claimen de oorsprong van deze druif,  maar feit is, dat de naamgever van de druif een monnik uit Santarcangelo was. Hij bedacht als Latijnse naam voor het druivenras dat onder andere tegen de heuvelflank van de stad werd verbouwd: Sanguis Jovis, Sangue di Giove in het Italiaans, Bloed van Jupiter in het Nederlands. 

Een beroemde Santarcangiolese was Tonino Guerra, die overigens een groot deel van zijn leven in Pennabilli heeft gewoond. Tonino was poëet, filosoof, kunstenaar en scriptschrijver onder andere voor Federico Fellini. In de stad vind je een museum met zijn werk. Ken je Fellini’s film Amarcord uit 1973? Het script was van Tonino. Ken je de film niet, probeer hem dan te zien. Hij is op DVD uitgebracht en schildert onze streek en zijn bewoners met een knipoog naar het verleden. Amarcord is Romagnools dialect voor “io mi ricordo”, ik herinner mij. Het script is gebaseerd op herinneringen van Tonino en Federico. Laatstgenoemde was afkomstig uit Rimini.

Waar kun je eten in Santarcangelo di Romagna? Zoals ik al zei; de stad biedt vele mogelijkheden daartoe. Ik wil er een paar met naam noemen, overigens zonder de overige tekort te willen doen:

Ristorante Lazaroun, Via Platano 21. Typisch Romagnoolse keuken, verse handgemaakte pasta’s, kostelijke vleesgerechten van Romagnools vee. Mooi met linnen gedekte tafels. Je vindt dit restaurant in de Michelin gids.

La Sangiovesa, Piazza Beato Simone Balacchi 14. Ristorante-Osteria La Sangiovesa is gevestigd in een eeuwenoud Palazzo. Traditionele Romagnoolse gerechten. 

La Ferramenta, Piazza Ganganelli 19-20. Dit restaurant is gevestigd in een pand, dat voorheen als Ferramenta, ijzerwinkel, heeft gediend. De bediening loopt er in stofjas en overall. De inrichting is moeilijk te omschrijven; authentiek/industrieel/shabby-chic is misschien een goede benaming. De gerechten zijn internationaal en je kunt er ook terecht voor een goede pizza.

La Bosca, Via Cavour 8. Traditionele regionale keuken. Verse pasta’s, vlees- en visspecialiteiten. Pizza.

Je kunt je ook door je eigen gevoel laten leiden. Strijk neer in een van de andere restaurantjes of op een terras en geniet van de stad!

Gast-blogger Romagna

 

Santarcangelo di Romagna is een Middeleeuwse Borgo, die tegen een heuvel met de naam Giove (Jupiter) is gebouwd. In de loop der eeuwen is de oorspronkelijke Borgo uitgedijd tot een moderne plaats met circa 23.000 inwoners. Ze is gelegen zo’n 10 km landinwaarts van de kustplaats Rimini. Santarcangelo heeft veel te bieden. Je kunt er slenteren door de eeuwenoude steegjes en over de pleintjes van de historische kern en je kunt er winkelen in de vele leuke winkels die de stad te bieden heeft. Ben je in de stad, loop dan zeker eens binnen bij Stamperia Artigiana Marchi aan de Via Cesare Battisti 15. Het is een in 1633 opgerichte drukkerij van stoffen met typisch Romagnools dessin. De stempels die de inkt op de stoffen drukken worden aangedreven door mankracht in een groot looprad, Mangano geheten. Op de momenten dat het looprad in werking is, mag je er kijken. Natuurlijk kun je er prachtige producten kopen zoals tafelkleden, servetten, schorten en ook bedrukt aardewerk.

Verder vind je in Santarcangelo di Romagna veel gezellige restaurants, trattoria’s, bars en andere eetgelegenheden en bruist de stad door de vele evenementen die er jaarlijks worden gehouden.

Op het centrale plein, piazza Ganganelli, staat een triomfboog, die in de 18de eeuw is opgericht ter ere van de in 1705 in Santarcangelo geboren  Paus Clemens XIV.  Paus Clemens overleed in  1774 in Rome, waarschijnlijk door vergiftiging. Maar dat terzijde.

Aan datzelfde plein bevindt zich het gemeentehuis, een Palazzo uit de 18de eeuw, dat de moeite van een bezichtiging waard is.

Bovenop de heuvel staat het Fort, gebouwd in 1386 door de adellijke familie Malatesta. Tegenwoordig is het privébezit van de familie Colonna. In de heuvel loopt een grottenstelsel van tufsteen, dat op verschillende plaatsen open is voor bezoekers. Een deel van dit grottenstelsel is in gebruik als opslagplaats van een plaatselijke wijnmaker. Dat brengt mij op de naam van de meest verbouwde druivensoort zowel in Emilia-Romagna als in Toscane; de Sangiovese. Beide regio’s claimen de oorsprong van deze druif,  maar feit is, dat de naamgever van de druif een monnik uit Santarcangelo was. Hij bedacht als Latijnse naam voor het druivenras dat onder andere tegen de heuvelflank van de stad werd verbouwd: Sanguis Jovis, Sangue di Giove in het Italiaans, Bloed van Jupiter in het Nederlands. 

Een beroemde Santarcangiolese was Tonino Guerra, die overigens een groot deel van zijn leven in Pennabilli heeft gewoond. Tonino was poëet, filosoof, kunstenaar en scriptschrijver onder andere voor Federico Fellini. In de stad vind je een museum met zijn werk. Ken je Fellini’s film Amarcord uit 1973? Het script was van Tonino. Ken je de film niet, probeer hem dan te zien. Hij is op DVD uitgebracht en schildert onze streek en zijn bewoners met een knipoog naar het verleden. Amarcord is Romagnools dialect voor “io mi ricordo”, ik herinner mij. Het script is gebaseerd op herinneringen van Tonino en Federico. Laatstgenoemde was afkomstig uit Rimini.

Waar kun je eten in Santarcangelo di Romagna? Zoals ik al zei; de stad biedt vele mogelijkheden daartoe. Ik wil er een paar met naam noemen, overigens zonder de overige tekort te willen doen:

Ristorante Lazaroun, Via Platano 21. Typisch Romagnoolse keuken, verse handgemaakte pasta’s, kostelijke vleesgerechten van Romagnools vee. Mooi met linnen gedekte tafels. Je vindt dit restaurant in de Michelin gids.

La Sangiovesa, Piazza Beato Simone Balacchi 14. Ristorante-Osteria La Sangiovesa is gevestigd in een eeuwenoud Palazzo. Traditionele Romagnoolse gerechten. 

La Ferramenta, Piazza Ganganelli 19-20. Dit restaurant is gevestigd in een pand, dat voorheen als Ferramenta, ijzerwinkel, heeft gediend. De bediening loopt er in stofjas en overall. De inrichting is moeilijk te omschrijven; authentiek/industrieel/shabby-chic is misschien een goede benaming. De gerechten zijn internationaal en je kunt er ook terecht voor een goede pizza.

La Bosca, Via Cavour 8. Traditionele regionale keuken. Verse pasta’s, vlees- en visspecialiteiten. Pizza.

Je kunt je ook door je eigen gevoel laten leiden. Strijk neer in een van de andere restaurantjes of op een terras en geniet van de stad!

Gast-blogger Romagna

 

Santarcangelo di Romagna is een Middeleeuwse Borgo, die tegen een heuvel met de naam Giove (Jupiter) is gebouwd. In de loop der eeuwen is de oorspronkelijke Borgo uitgedijd tot een moderne plaats met circa 23.000 inwoners. Ze is gelegen zo’n 10 km landinwaarts van de kustplaats Rimini. Santarcangelo heeft veel te bieden. Je kunt er slenteren door de eeuwenoude steegjes en over de pleintjes van de historische kern en je kunt er winkelen in de vele leuke winkels die de stad te bieden heeft. Ben je in de stad, loop dan zeker eens binnen bij Stamperia Artigiana Marchi aan de Via Cesare Battisti 15. Het is een in 1633 opgerichte drukkerij van stoffen met typisch Romagnools dessin. De stempels die de inkt op de stoffen drukken worden aangedreven door mankracht in een groot looprad, Mangano geheten. Op de momenten dat het looprad in werking is, mag je er kijken. Natuurlijk kun je er prachtige producten kopen zoals tafelkleden, servetten, schorten en ook bedrukt aardewerk.

Verder vind je in Santarcangelo di Romagna veel gezellige restaurants, trattoria’s, bars en andere eetgelegenheden en bruist de stad door de vele evenementen die er jaarlijks worden gehouden.

Op het centrale plein, piazza Ganganelli, staat een triomfboog, die in de 18de eeuw is opgericht ter ere van de in 1705 in Santarcangelo geboren  Paus Clemens XIV.  Paus Clemens overleed in  1774 in Rome, waarschijnlijk door vergiftiging. Maar dat terzijde.

Aan datzelfde plein bevindt zich het gemeentehuis, een Palazzo uit de 18de eeuw, dat de moeite van een bezichtiging waard is.

Bovenop de heuvel staat het Fort, gebouwd in 1386 door de adellijke familie Malatesta. Tegenwoordig is het privébezit van de familie Colonna. In de heuvel loopt een grottenstelsel van tufsteen, dat op verschillende plaatsen open is voor bezoekers. Een deel van dit grottenstelsel is in gebruik als opslagplaats van een plaatselijke wijnmaker. Dat brengt mij op de naam van de meest verbouwde druivensoort zowel in Emilia-Romagna als in Toscane; de Sangiovese. Beide regio’s claimen de oorsprong van deze druif,  maar feit is, dat de naamgever van de druif een monnik uit Santarcangelo was. Hij bedacht als Latijnse naam voor het druivenras dat onder andere tegen de heuvelflank van de stad werd verbouwd: Sanguis Jovis, Sangue di Giove in het Italiaans, Bloed van Jupiter in het Nederlands. 

Een beroemde Santarcangiolese was Tonino Guerra, die overigens een groot deel van zijn leven in Pennabilli heeft gewoond. Tonino was poëet, filosoof, kunstenaar en scriptschrijver onder andere voor Federico Fellini. In de stad vind je een museum met zijn werk. Ken je Fellini’s film Amarcord uit 1973? Het script was van Tonino. Ken je de film niet, probeer hem dan te zien. Hij is op DVD uitgebracht en schildert onze streek en zijn bewoners met een knipoog naar het verleden. Amarcord is Romagnools dialect voor “io mi ricordo”, ik herinner mij. Het script is gebaseerd op herinneringen van Tonino en Federico. Laatstgenoemde was afkomstig uit Rimini.

Waar kun je eten in Santarcangelo di Romagna? Zoals ik al zei; de stad biedt vele mogelijkheden daartoe. Ik wil er een paar met naam noemen, overigens zonder de overige tekort te willen doen:

Ristorante Lazaroun, Via Platano 21. Typisch Romagnoolse keuken, verse handgemaakte pasta’s, kostelijke vleesgerechten van Romagnools vee. Mooi met linnen gedekte tafels. Je vindt dit restaurant in de Michelin gids.

La Sangiovesa, Piazza Beato Simone Balacchi 14. Ristorante-Osteria La Sangiovesa is gevestigd in een eeuwenoud Palazzo. Traditionele Romagnoolse gerechten. 

La Ferramenta, Piazza Ganganelli 19-20. Dit restaurant is gevestigd in een pand, dat voorheen als Ferramenta, ijzerwinkel, heeft gediend. De bediening loopt er in stofjas en overall. De inrichting is moeilijk te omschrijven; authentiek/industrieel/shabby-chic is misschien een goede benaming. De gerechten zijn internationaal en je kunt er ook terecht voor een goede pizza.

La Bosca, Via Cavour 8. Traditionele regionale keuken. Verse pasta’s, vlees- en visspecialiteiten. Pizza.

Je kunt je ook door je eigen gevoel laten leiden. Strijk neer in een van de andere restaurantjes of op een terras en geniet van de stad!

Gast-blogger Romagna

 

Santarcangelo di Romagna is een Middeleeuwse Borgo, die tegen een heuvel met de naam Giove (Jupiter) is gebouwd. In de loop der eeuwen is de oorspronkelijke Borgo uitgedijd tot een moderne plaats met circa 23.000 inwoners. Ze is gelegen zo’n 10 km landinwaarts van de kustplaats Rimini. Santarcangelo heeft veel te bieden. Je kunt er slenteren door de eeuwenoude steegjes en over de pleintjes van de historische kern en je kunt er winkelen in de vele leuke winkels die de stad te bieden heeft. Ben je in de stad, loop dan zeker eens binnen bij Stamperia Artigiana Marchi aan de Via Cesare Battisti 15. Het is een in 1633 opgerichte drukkerij van stoffen met typisch Romagnools dessin. De stempels die de inkt op de stoffen drukken worden aangedreven door mankracht in een groot looprad, Mangano geheten. Op de momenten dat het looprad in werking is, mag je er kijken. Natuurlijk kun je er prachtige producten kopen zoals tafelkleden, servetten, schorten en ook bedrukt aardewerk.

Verder vind je in Santarcangelo di Romagna veel gezellige restaurants, trattoria’s, bars en andere eetgelegenheden en bruist de stad door de vele evenementen die er jaarlijks worden gehouden.

Op het centrale plein, piazza Ganganelli, staat een triomfboog, die in de 18de eeuw is opgericht ter ere van de in 1705 in Santarcangelo geboren  Paus Clemens XIV.  Paus Clemens overleed in  1774 in Rome, waarschijnlijk door vergiftiging. Maar dat terzijde.

Aan datzelfde plein bevindt zich het gemeentehuis, een Palazzo uit de 18de eeuw, dat de moeite van een bezichtiging waard is.

Bovenop de heuvel staat het Fort, gebouwd in 1386 door de adellijke familie Malatesta. Tegenwoordig is het privébezit van de familie Colonna. In de heuvel loopt een grottenstelsel van tufsteen, dat op verschillende plaatsen open is voor bezoekers. Een deel van dit grottenstelsel is in gebruik als opslagplaats van een plaatselijke wijnmaker. Dat brengt mij op de naam van de meest verbouwde druivensoort zowel in Emilia-Romagna als in Toscane; de Sangiovese. Beide regio’s claimen de oorsprong van deze druif,  maar feit is, dat de naamgever van de druif een monnik uit Santarcangelo was. Hij bedacht als Latijnse naam voor het druivenras dat onder andere tegen de heuvelflank van de stad werd verbouwd: Sanguis Jovis, Sangue di Giove in het Italiaans, Bloed van Jupiter in het Nederlands. 

Een beroemde Santarcangiolese was Tonino Guerra, die overigens een groot deel van zijn leven in Pennabilli heeft gewoond. Tonino was poëet, filosoof, kunstenaar en scriptschrijver onder andere voor Federico Fellini. In de stad vind je een museum met zijn werk. Ken je Fellini’s film Amarcord uit 1973? Het script was van Tonino. Ken je de film niet, probeer hem dan te zien. Hij is op DVD uitgebracht en schildert onze streek en zijn bewoners met een knipoog naar het verleden. Amarcord is Romagnools dialect voor “io mi ricordo”, ik herinner mij. Het script is gebaseerd op herinneringen van Tonino en Federico. Laatstgenoemde was afkomstig uit Rimini.

Waar kun je eten in Santarcangelo di Romagna? Zoals ik al zei; de stad biedt vele mogelijkheden daartoe. Ik wil er een paar met naam noemen, overigens zonder de overige tekort te willen doen:

Ristorante Lazaroun, Via Platano 21. Typisch Romagnoolse keuken, verse handgemaakte pasta’s, kostelijke vleesgerechten van Romagnools vee. Mooi met linnen gedekte tafels. Je vindt dit restaurant in de Michelin gids.

La Sangiovesa, Piazza Beato Simone Balacchi 14. Ristorante-Osteria La Sangiovesa is gevestigd in een eeuwenoud Palazzo. Traditionele Romagnoolse gerechten. 

La Ferramenta, Piazza Ganganelli 19-20. Dit restaurant is gevestigd in een pand, dat voorheen als Ferramenta, ijzerwinkel, heeft gediend. De bediening loopt er in stofjas en overall. De inrichting is moeilijk te omschrijven; authentiek/industrieel/shabby-chic is misschien een goede benaming. De gerechten zijn internationaal en je kunt er ook terecht voor een goede pizza.

La Bosca, Via Cavour 8. Traditionele regionale keuken. Verse pasta’s, vlees- en visspecialiteiten. Pizza.

Je kunt je ook door je eigen gevoel laten leiden. Strijk neer in een van de andere restaurantjes of op een terras en geniet van de stad!

Gast-blogger Romagna

 

Santarcangelo di Romagna is een Middeleeuwse Borgo, die tegen een heuvel met de naam Giove (Jupiter) is gebouwd. In de loop der eeuwen is de oorspronkelijke Borgo uitgedijd tot een moderne plaats met circa 23.000 inwoners. Ze is gelegen zo’n 10 km landinwaarts van de kustplaats Rimini. Santarcangelo heeft veel te bieden. Je kunt er slenteren door de eeuwenoude steegjes en over de pleintjes van de historische kern en je kunt er winkelen in de vele leuke winkels die de stad te bieden heeft. Ben je in de stad, loop dan zeker eens binnen bij Stamperia Artigiana Marchi aan de Via Cesare Battisti 15. Het is een in 1633 opgerichte drukkerij van stoffen met typisch Romagnools dessin. De stempels die de inkt op de stoffen drukken worden aangedreven door mankracht in een groot looprad, Mangano geheten. Op de momenten dat het looprad in werking is, mag je er kijken. Natuurlijk kun je er prachtige producten kopen zoals tafelkleden, servetten, schorten en ook bedrukt aardewerk.

Verder vind je in Santarcangelo di Romagna veel gezellige restaurants, trattoria’s, bars en andere eetgelegenheden en bruist de stad door de vele evenementen die er jaarlijks worden gehouden.

Op het centrale plein, piazza Ganganelli, staat een triomfboog, die in de 18de eeuw is opgericht ter ere van de in 1705 in Santarcangelo geboren  Paus Clemens XIV.  Paus Clemens overleed in  1774 in Rome, waarschijnlijk door vergiftiging. Maar dat terzijde.

Aan datzelfde plein bevindt zich het gemeentehuis, een Palazzo uit de 18de eeuw, dat de moeite van een bezichtiging waard is.

Bovenop de heuvel staat het Fort, gebouwd in 1386 door de adellijke familie Malatesta. Tegenwoordig is het privébezit van de familie Colonna. In de heuvel loopt een grottenstelsel van tufsteen, dat op verschillende plaatsen open is voor bezoekers. Een deel van dit grottenstelsel is in gebruik als opslagplaats van een plaatselijke wijnmaker. Dat brengt mij op de naam van de meest verbouwde druivensoort zowel in Emilia-Romagna als in Toscane; de Sangiovese. Beide regio’s claimen de oorsprong van deze druif,  maar feit is, dat de naamgever van de druif een monnik uit Santarcangelo was. Hij bedacht als Latijnse naam voor het druivenras dat onder andere tegen de heuvelflank van de stad werd verbouwd: Sanguis Jovis, Sangue di Giove in het Italiaans, Bloed van Jupiter in het Nederlands. 

Een beroemde Santarcangiolese was Tonino Guerra, die overigens een groot deel van zijn leven in Pennabilli heeft gewoond. Tonino was poëet, filosoof, kunstenaar en scriptschrijver onder andere voor Federico Fellini. In de stad vind je een museum met zijn werk. Ken je Fellini’s film Amarcord uit 1973? Het script was van Tonino. Ken je de film niet, probeer hem dan te zien. Hij is op DVD uitgebracht en schildert onze streek en zijn bewoners met een knipoog naar het verleden. Amarcord is Romagnools dialect voor “io mi ricordo”, ik herinner mij. Het script is gebaseerd op herinneringen van Tonino en Federico. Laatstgenoemde was afkomstig uit Rimini.

Waar kun je eten in Santarcangelo di Romagna? Zoals ik al zei; de stad biedt vele mogelijkheden daartoe. Ik wil er een paar met naam noemen, overigens zonder de overige tekort te willen doen:

Ristorante Lazaroun, Via Platano 21. Typisch Romagnoolse keuken, verse handgemaakte pasta’s, kostelijke vleesgerechten van Romagnools vee. Mooi met linnen gedekte tafels. Je vindt dit restaurant in de Michelin gids.

La Sangiovesa, Piazza Beato Simone Balacchi 14. Ristorante-Osteria La Sangiovesa is gevestigd in een eeuwenoud Palazzo. Traditionele Romagnoolse gerechten. 

La Ferramenta, Piazza Ganganelli 19-20. Dit restaurant is gevestigd in een pand, dat voorheen als Ferramenta, ijzerwinkel, heeft gediend. De bediening loopt er in stofjas en overall. De inrichting is moeilijk te omschrijven; authentiek/industrieel/shabby-chic is misschien een goede benaming. De gerechten zijn internationaal en je kunt er ook terecht voor een goede pizza.

La Bosca, Via Cavour 8. Traditionele regionale keuken. Verse pasta’s, vlees- en visspecialiteiten. Pizza.

Je kunt je ook door je eigen gevoel laten leiden. Strijk neer in een van de andere restaurantjes of op een terras en geniet van de stad!