Pastapiu

Forlimpopoli en Pellegrino Artusi

Forlimpopoli en Pellegrino Artusi.

 

Vandaag zijn wij weer eens lekker gaan eten bij Casa Artusi in Forlimpopoli. Deze, in het buitenland tamelijk onbekende stad in de provincie Forlì-Cesena, heeft een rijke geschiedenis. Ze is gesticht door de Romeinen, heeft onder Pauselijk bewind gestaan en is in handen geweest van adellijken, zoals Caterina Sforza en Cesare Borgia. Tegenwoordig is het een rustige provinciestad, die in de schaduw staat van het grotere en nabijgelegen Forlì. De huidige bekendheid dankt de stad vooral aan een beroemde telg; Pellegrino Artusi, schrijver van de “bijbel” van de Italiaanse keuken. Zijn boek “La scienza in cucina e l’ arte di mangiare bene” hoort eigenlijk bij iedere Italiaanse hobbykok op de plank te staan. Artusi zag in 1820 in Forlimpopoli het levenslicht, hij overleed in 1911 in Florence. De stad eert deze beroemde zoon door middel van een gerenommeerd opleidingsinstituut voor de gastronomie, dat naar hem is vernoemd, L’ Istituto Professionale Alberghiero Pellegrino Artusi. Daarnaast is er een restaurant naar hem vernoemd Casa Artusi. Je kunt er heerlijk Romagnools eten!