Pastapiu

Bertinoro

Bertinoro.

Als je over de Via Emilia richting Forlì rijdt, zie je ze al liggen, de Borgo Bertinoro, prachtig gelegen bovenop een heuvel, de Monte Cesubeo. De weg ernaar toe is mooi en eenmaal boven heb je een schitterend zicht op de Romagnoolse vlakte. Niet voor niets wordt de stad ook Balkon van Romagna genoemd. Bertinoro staat ook bekend als stad van de wijn. Rondom de Borgo is de druiventeelt zeer uitgestrekt, zo’n duizend hectare in totaal. Er worden vooral de rassen Sangiovese en Albana verbouwd, maar ook Cagnina en Pagadebit. Tot Bertinoro behoren diverse frazioni, waaronder Fratta Terme, bekend vanwege het thermaalwater. Vanuit Bertinoro leiden fiets- en voetpaden naar de baden.

Volgens een legende dankt de stad bovenop de heuvel haar naam aan het volgende voorval:

Galla Placidia, dochter van keizer Teodosio, kreeg ter plekke wijn geserveerd in een terracotta beker, waarop zij zei “non di così rozzo calice sei degno, o vino, ma di berti in oro”, niet zo’n ruwe beker ben jij waardig, oh wijn, maar om je uit goud te drinken.

Bertinoro heeft diverse bezienswaardigheden. Centraal in het stadje op de Piazza della Libertà liggen de Torre dell’ Orologio en de kathedraal, die is gewijd aan Santa Caterina di Allessandria, de patroonheilige van de stad. De kathedraal stamt uit de 16de eeuw. Je kunt de hogergelegen Rocca bezoeken en daarmee in de voetsporen treden van Dante Alighieri, die in het jaar 1302 op deze plek heeft overnacht.

In Bertinoro vind je diverse osteria’s en restaurants, waar je heerlijk kunt eten. Bijvoorbeeld het tegenover de Torre dell’ Orologio gelegen restaurant Ca’ de Bè. Het eten is er heerlijk, de wijnen fantastisch en het terras biedt een spectaculair uitzicht over de Romagnoolse vlakte. Bij helder weer heb je zicht tot aan zee. Ben je er toch, kijk dan ook even naar de Campana dell’ Albana, die is geplaatst op dit terras. 

Houd je van wijn? In en rondom Bertinoro tref je diverse wijnboeren, die je hun producten graag laten proeven. Loop bijvoorbeeld eens binnen bij Fattoria Ca’ Rossa aan de Via Cellaimo. Het gebouw en het proeflokaal zijn al een bezienswaardigheid op zich en de eigenaar zal je graag zijn producten laten proeven en natuurlijk ook verkopen.

In de streek voert de “Strada dei vini e dei sapori” langs diverse heerlijke plekken. Maar daarover later meer……..