Pastapiu

Romagna en de Adelaar

Romagna en de Adelaar.

Als je door onze regio toert kom je regelmatig een Adelaar tegen, die een of andere toegangspoort siert. Zowel van particuliere villa’s als van overheidsgebouwen. In het antieke Rome werd de Adelaar gebruikt als verwijzing naar de God Jupiter. Hij stond symbool voor kracht en werd daarom gebruikt door Romeinse legioenen. Il Duce nam deze traditie over en zette de Adelaar in als symbool van de kracht van het fascisme.

Je hebt vast wel eens van hem gehoord, Benito Mussolini, Il Duce, misschien wel de beruchtste Romagnool ooit. Hij werd op 29 juli 1883 geboren in Predappio in de provincie Forlì-Cesena. Hij was politicus, journalist en onderwijzer en een flink aantal jaren minister-president van Italië. Zowel gedurende de eerste wereldoorlog als in de jaren daarna, had Italië veel te lijden onder het niet nakomen van verdragen met andere Europese staten, waardoor de economie en de samenleving tot een dieptepunt zakten. Als gevolg daarvan ontstonden socialistische en communistische bewegingen. Als tegenreactie richtte Mussolini een fascistische beweging op, die bekend zou worden als de zwarthemden, vanwege de zwarte kleding die de leden droegen. In 1922 werd Il Duce door de koning tot eerste minister benoemd en vanaf die tijd ging het snel mis. Hij ontpopte zich tot een dictator en droomde van een herstel van het Romeinse Rijk, maar dan onder zijn bewind. Genoot hij eerst nog in de rest van Europa enig  aanzien, dat verdween volledig na het gebruik van gifgas tijdens de Italiaanse oorlog tegen Ethiopië in 1936. Tegen het einde van de dertiger jaren sloot Il Duce een pact met Hitler. Het gevolg en het einde daarvan mag bekend worden verondersteld. 

In 1945 werd Mussolini door de partizanen geëxecuteerd. Nadat zijn stoffelijke resten op diverse andere plekken begraven zijn geweest, heeft zijn familie in 1956 een mausoleum voor hem opgericht in zijn geboorteplaats. Hij ligt daar nu begraven. In Italië, maar vooral in Emilia-Romagna heerst de mening, dat Il Duce niet alleen maar verkeerde dingen heeft gedaan. Zijn begraafplaats wordt daarom druk bezocht en vereerd.

De Adelaar tref je ook aan bij de “Sorgente del Tevere”, de bron van de rivier Tiber even buiten het bergdorp Balze in de provincie Forlì-Cesena. Eigenlijk lag de oorsprong van deze majestueuze  rivier in de regio Toscane, maar Il Duce heeft de regio-grens verlegd, zodat ze in “zijn” regio kwam te liggen. Ben je in de regio, bezoek dan eens deze bron. Vanuit Balze kun je de borden volgen en daarna vanaf de parkeerplaats maak je een mooie wandeling heuvelafwaarts tot aan de plek waar de Tiber ontspringt.

Mussolini’s geboortestad Predappio en het hoger gelegen Predappio Alto zijn onbekend, maar daarom niet minder leuk om te bezoeken. Doordat de oude stad grotendeels door het fascistische regime is vernieuwd, ademt ze die typische sfeer, die bekend is van de films van Don Camillo en Peppone, die immers ook in het fascistische Emilia-Romagna speelden. Predappio ligt zo’n 15 km zuidelijk van Forlì.