Pastapiu

Bagno di Romagna en San Piero in Bagno, twee stadjes, één gemeente.

Bagno di Romagna en San Piero in Bagno, twee stadjes, één gemeente.

Beide plaatsen liggen in de provincie Forlì-Cesena op een kleine 50 km afstand van Cesena in de Appennino Tosco-Romagnolo, dus in de Apennijnse heuvels op de grens met Toscane. Een deel van het territorium van deze gemeente maakt deel uit van het Parco Nazionale delle Foreste Casentinese, het nationaal park Casentino. Het gemeentelijk territorium beslaat 233,5 vierkante kilometer en is daarmee de grootste gemeente van Emilia-Romagna. Ondanks dat San Piero in Bagno meer inwoners heeft dan Bagno di Romagna, 3000 tegen 800, geniet Bagno di Romagna een grotere bekendheid. Het historisch centrum van Bagno di Romagna ligt prachtig verscholen in de groene heuvels. Het is een drukbezocht en gezellig stadje, dat zijn faam vooral dankt aan de thermaal baden. Deze baden stammen nog uit de tijd van het Romeinse Rijk, toen ze bekend waren onder de naam Balneum.

Ten tijde van de Romeinen diende Bagno di Romagna en ook het nabijgelegen Sarsina als rustplaats voor reizigers tussen Rome en Ravenna. In Ravenna was de tweede militaire vloot van het Romeinse keizerrijk gelegen. In latere eeuwen hebben de stadjes toebehoord aan adellijke families zoals de Guidi en de Medici, die vele Borghi en Castelli in de Appenijnen in bezit hebben gehad. Ook hebben ze onder pauselijk bewind gestaan.

Beide stadjes zijn zeker een bezoek waard. Er is veel te zien in en rondom Bagno di Romagna en San Piero in Bagno. Allereerst zijn er natuurlijk monumenten zoals de Thermen, de Basilica di Santa Maria Assunta, de Campanile en het Palazzo del Capitano, dat ooit diende als zetel van de bestuurders die door Firenze werden gestuurd. In San Piero vind je enkele monumentale kerken en een mooie brug, de Ponte dei Frati. In de directe omgeving ligt het plaatsje Acquapartita prachtig omlijst door kastanjebossen en bekend vanwege de Laghi, meren waar je kunt zwemmen of vissen of gewoon genieten van de rust en de natuur. Op het gehele territorium vind je restaurants die typische Romagnoolse gerechten serveren.