Pastapiu

Sansepolcro

Sansepolcro, de stad van het Heilig Graf, is prachtig gelegen in de Toscaanse heuvels van de provincie Arezzo. De Latijnse naam van deze stad was Burgus Sancti Sepulchri, Borgo San Sepolcro in het Italiaans, Borgo (versterkte stad) van het Heilig Graf in het Nederlands.

Kathleen McGowan brengt in haar boek “Het Jesus Mysterie” deze Italiaanse stad in verband met de apostel Johannes de Doper, zijn vrouw Maria Magdalena en de oprichting van de Orde van het Heilig Graf. Helaas is de officiële versie van de geschiedenis hierover onduidelijk.

Ondanks dat er sporen van bewoning zijn gevonden die teruggaan tot 8 eeuwen voor Christus, ontbreken bewijzen van een echte nederzetting op deze plek. De eerste aantoonbare bewijzen van bewoning stammen uit de tiende eeuw; twee pelgrims die terugkeerden van een pelgrimstocht naar het Heilige Land, stichtten hier een klooster. Deze abdij was gewijd aan het Heilige Graf en aan de apostelen Evangelisten.

De stad heeft een rijke geschiedenis; ze is in de loop van de eeuwen zetel geweest van diverse bedelordes, was in handen van adellijke families zoals de Della Faggiola en de Malatesta en is eigendom geweest van de Pauselijke Staat die de stad uiteindelijk voor 25.000 dukaten verkwanselde aan de republiek Florence. Hoe het ook zij, de huidige stad Sansepolcro is niet bekend bij het grote publiek, maar een bezoek meer dan waard. Je vindt er prachtige palazzi, kerken en musea en houd je van kunst uit de Renaissance, dan ben je hier op de goede plek. Piero della Francesca, kunstschilder uit de Renaissance, is er geboren. Piero’s beroemde schilderij  La Resurrezione di Cristo (de opstanding van Christus) en andere werken vind je in het Museo Civico di Sansepolcro. De vele prachtige kerken herbergen fraaie kunstwerken. De Duomo, die ook Basiliek van Johannes de Doper wordt genoemd, is het oudste en belangrijkste katholieke gebedshuis van de stad. Je kunt er veel kunstwerken bewonderen, bijvoorbeeld Il Volto Santo, het Heilig Gelaat, een houten kruisbeeld uit de VIII-IX eeuw, waarvan de precieze herkomst onduidelijk is. Evenals Il Volto Santo di Lucca, wordt ook dit kruisbeeld vereerd vanwege zijn mysterieuze herkomst.

Het ernaast gelegen Palazzo Vescovile (Bisschoppelijk Paleis) heeft een kloostergang, die vrij toegankelijk is. De muren zijn gesierd met fresco’s uit de 16de eeuw, die het leven van de heilige Benedictus uitbeelden. In de kleine kapel, die vanuit de kloostergang bereikbaar is, bevindt zich het graf van Piero della Francesca. 

Natuurlijk kun je in Sansepolcro ook heel lekker eten. Net binnen de stadspoort, Porta Fiorentina, vind je bijvoorbeeld Ristorante Enoteca Berghi. Strijk neer op het terras en geniet!