Pastapiu

Monte Cerignone

In de glooiende heuvels van Le Marche, net over de grens met Romagna ligt hoog op een heuvel het prachtige middeleeuwse stadje Monte Cerignone, dat wordt gedomineerd door een dertiende eeuwse Rocca, die Umberto Eco zou hebben geïnspireerd tot het schrijven van zijn bestseller “De naam van de roos”. Niet voor niets bezat deze beroemde auteur er een oud klooster, waarin hij vele zomers en de dagen rond Kerstmis doorbracht. 

Het stadje, met maar iets meer dan 600 inwoners, bevindt zich in de vallei van de rivier de Conca en bestaat uit twee delen, een deel  op het niveau van de rivier en een ander deel hoog gelegen op een rots van tufsteen. Het is vooral dit laatste stadsdeel dat een bezoek meer dan waard is. Naast pittoreske straatjes vind je er onder andere de dertiende eeuwse Rocca, die is gebouwd door de hertog van Montefeltro en antieke kerken waaronder de kerk die is gewijd aan de heilige Catharina en die is opgericht door ridders van de Orde van Malta. Kunstliefhebbers kunnen er genieten van werken zoals de Madonna in Trono in de kerk van Santa Maria del Soccorso. De stad is niet alleen in handen geweest van de hertogen van Montefeltro, maar ook van Uggucione della Faggiola, de condottiere die in 1250 in Casteldelci het levenslicht zag. Bovendien zou Dante Alighieri er te gast zijn geweest.

Bekende “cerognesi” van recentere datum zijn de leden van de koffiebranders familie Pascucci. Al sinds 1883 handelen de Pascucci’s in ongebrande koffie en in 1935 opende een van hen de eerste koffiebar in Monte Cerignone en plaatste er een in die tijd nog onbekende espressomachine. Tegenwoordig is er de moderne koffiebranderij Torrefazione Pascucci gevestigd en een opleidingscentrum voor professionals in de koffiebranche. De Pascucci’s roemen het microklimaat in de regio Montefeltro en vooral rondom Monte Cerignone vanwege een gunstige invloed op de ongebrande koffiebonen.

Heb je honger gekregen van het dwalen door de smalle straatjes dan kun je terecht bij de plaatselijke Osteria. Er worden heerlijke verse pasta’s geserveerd en andere smakelijke gerechten.