Pastapiu

Ferragosto

Ferragosto

 

Het is druk in het dorp. De luiken van de huizen zijn open, de ramen gelapt en de tuintjes in orde gebracht. Het anders zo slaperige dorp bruist van energie, vanuit de huizen komt een levendig geroezemoes en de vrolijke stemmen van kinderen klinken door straten en over pleintjes. De heerlijkste geuren dringen vanuit de huizen naar buiten. Er worden gerechten bereid, die vervolgens gezamenlijk worden gegeten.

Het is Ferragosto, een nationale feestdag in Italië, waarbij iedereen die de kans daartoe heeft vanuit de stad naar het platteland trekt om te genieten van de vakantie en de zomer. Hier bij ons betekent Ferragosto eten met dorpsgenoten en genieten van elkaars gerechten en aanwezigheid. Op het dorpsplein staan lange tafels en stoelen klaar om bevolkt te worden. Ze worden volgezet met grote schotels lekkernijen, zoals zelfgemaakte pasta’s en vleesgerechten. Ook zoetigheden ontbreken niet. Iedereen brengt wel iets lekkers mee! Natuurlijk is er ook wijn naar believen.

De oorsprong van deze feestdag ligt in het jaar 18 voor Christus, toen keizer Augustus aan de reeds bestaande feestdagen in deze maand zijn eigen feestdag toevoegde met de Latijnse naam Feriae Augusti, rust van Augustus. Samen met de andere reeds bestaande feestdagen in deze maand, ontstond er zo als afsluiting van de zware oogstperiode, een langere periode van rust. Pas vanaf de zevende eeuw na Christus heeft Ferragosto ook een religieuze betekenis gekregen: Maria-Tenhemelopneming. Herdacht wordt het moment waarop Maria door God in de hemel werd opgenomen.

Maar religieus of niet, het is een fijne dag waarop vriendschappen worden vernieuwd, of nieuwe vrienden worden gemaakt. Een dag van verbroedering, van samenzijn en van genieten van al het goede dat Italië te bieden heeft.