Pastapiu

Truffeltijd

Inmiddels is het herfst en wonen wij bijna acht maanden definitief in Italië. Alle beginhobbels zijn overwonnen en het leven kabbelt rustig voort. Op z’n Italiaans; zonder haast. Na een heerlijke zonnige zomer, waarvan vooral de vele gezellige etentjes met vrienden en buurtgenoten in herinnering blijven, worden de dagen korter en zijn de zwoele avonden definitief verleden tijd. Toch heeft ook de herfst veel moois te bieden, hier in onze vallei. De natuurlijke vegetatie kleurt langzaam van groen naar diverse schakeringen goud en rood. Het levert prachtige plaatjes op. De dagen kunnen nog zomers warm zijn, maar de nachten zijn koel. De natuur geeft nu zijn vruchten, die de hele zomer lang de kans hebben gehad om te rijpen in de zinderende zon. Het is de tijd van appels en peren, giuggiole (jujubes), kastanjes, noten, paddestoelen en vooral ook truffels. Oktober is de truffelmaand. De kostbare witte truffel is nu volop te krijgen. In Sant’ Agata Feltria wordt iedere zondag in oktober de beroemde truffelmarkt gehouden. Het geurt er naar truffel; je ruikt het zodra je uit de auto stapt. Het anders zo slaperige stadje in de heuvels van Romagna is nu vol met auto’s en mensen. De smalle straatjes zien zwart van de mensen. Op de piazza, waar de vele handelaren hun truffels slijten, is er bijna geen doorkomen aan. In de restaurants, waar  truffelmenu’s worden geserveerd, kun je zonder reservering geen tafeltje bemachtigen. De verse pasta’s die nu worden geserveerd met verse truffel, zijn echt ongelooflijk lekker. Drink daarbij een glaasje wijn van een van de vele Romagnoolse wijnmakers en je weet het zeker: het leven in Italië is goed!