Pastapiu

De cipres

Hij is oud, heel oud. Hij is knoestig, gerimpeld en vertoont de sporen van diverse oorlogen en weersinvloeden. Hij lijdt aan gedeeltelijke kaalheid en rechtop staan lukt alleen nog met ondersteuning. Het majestueuze, dat hem ooit heeft gekenmerkt is verdwenen. Toch is zijn verschijning indrukwekkend.

Zijn naam is Cupressus Sempervirens, de Italiaanse cipres die ruim 800 jaar geleden door Franciscus van Assisi is geplant bij zijn toenmalig dormitorium op een plek die nu Villa Verucchio heet.

 

Om Villa Verucchio te bereiken volg je vanuit Rimini de Marecchiese (SS258). Dit is de weg die leidt van Rimini naar Arezzo in Toscane, en die grotendeels de loop van de rivier Marecchia volgt. Het huidige Villa Verucchio is in het begin van de 19de eeuw ontstaan op de plek van enkele bewoonde kernen uit de oudheid. Het diende als handelsplaats van de hoger gelegen Borgo Verucchio, een van Italië’s mooiste Borghi. Verucchio maakte, zoals een groot deel van Romagna, deel uit van het gebied van de adellijke familie Malatesta.

Intact gebleven is het Franciscaner klooster van de Minderbroeders, dat door Franciscus van Assisi in 1213 is opgericht als “dormitorium”, overnachtingsplaats voor pelgrims. Franciscus van Assisi heeft vele plaatsen in de Vallei van de Marecchia bezocht, onder andere ook San Leo. Een legende vertelt dat de heilige diverse wonderen heeft verricht in deze vallei. Zo heeft hij zijn oude pelgrimsstok van cipressenhout bij het dormitorium in de grond gezet. Onmiddellijk wortelde de stok en groeide uit tot een prachtige cipres. Hij staat er nog! Het is een monumentale boom met een doorsnee van 7,5 meter en 25 meter hoog. En of de legende nu waar is of niet, botanici gaan er van uit dat de boom tenminste 700 jaar oud is.

 

Komend vanuit Rimini ligt in het centrum van Villa Verucchio aan de rechterkant Casa Zanni, een restaurant waar je kunt genieten van traditionele Romagnoolse gerechten. Het eethuis is opgericht in 1919 en draagt er aan bij dat in Villa Verucchio al honderd jaar halt wordt gehouden door handelaars, reizigers en toeristen. Het is de moeite van een stop meer dan waard!