Pastapiu

Rimini, de stad met twee gezichten

Rimini, de stad met twee gezichten

Een parel aan de Adriatische zee

Van oudsher is het een bekende badplaats, geliefd vanwege de mooie stranden wordt Rimini in het zomerseizoen bezocht door tienduizenden toeristen. Langs de kust liggen honderden hotels, campings en andere gastenverblijven. Tijdens de warme zomerdagen liggen de zonaanbidders als sardientjes in een blik glimmend van de olie, zij aan zij te bakken in de zon. ’s Avonds slenteren toeristen langs geopende winkels en bevolken de vele eetgelegenheden langs de boulevard. Anderen lopen stomdronken en wezenloos op en neer door de straten en langs de kade.

Maar wat vele zomertoeristen niet weten, is dat Rimini een rijke geschiedenis heeft en een prachtige, historische binnenstad.

De stad is gesticht door de Romeinen. Voor het oude Rome was Midden-Italië en met name de vruchtbare Po-vlakte een belangrijk gebied op het Italiaanse schiereiland. Door deze in bezit te nemen ontstond de mogelijkheid het Romeinse gebied uit te breiden en voedsel te verbouwen op grote schaal. Ariminum werd door de Romeinen in 268 vóór onze jaartelling gesticht als knooppunt tussen noord en zuid. Natuurlijk moesten er wegen worden aangelegd om vanuit Rome het midden van Italië te bereiken. De grotendeels nog bestaande Via Flaminia verbond Rome rechtstreeks met Ariminum. Daar waar de weg de stad bereikt staat de oudste nog bestaande Romeinse triomfboog, gebouwd in 27 voor Christus en opgedragen aan keizer Augustus, l’ Arco di Augusto. Andere belangrijke bouwwerken uit de Romeinse tijd zijn onder andere de Ponte di Tiberio en de Domus del Chirurgo.  Keizer Augustus gaf in het jaar 14 na Christus opdracht te starten met de bouw van een brug over de rivier Marecchia. In 21 na Christus is de brug opgeleverd onder het bewind van keizer Tiberius. De brug vormt het eerste deel van de Via Emilia, die Rimini verbindt met Placentium, het huidige Piacenza. De Via Emilia is genoemd naar de opdrachtgever, consul Marco Emilio Lepido. De Domus del Chirurgo, het huis van de chirurg, is bij toeval ontdekt tijdens werkzaamheden in de oude binnenstad. Het is het “ziekenhuis” uit de Romeinse tijd, waar vooral militairen werden behandeld aan hun verwondingen, opgelopen tijdens de vele gevechten. Goed behouden zijn de prachtige mozaïek vloeren in de diverse kamers. 

Maar in Rimini vind je niet alleen goed bewaarde schatten uit de Romeinse tijd, ook de Middeleeuwen hebben hun stempel gedrukt op de stad. De adellijke familie Malatesta heerste in Emilia-Romagna. Rimini was in handen van Sigismondo Malatesta. Een van zijn optrekjes, Castel Sismondo, is een ontwerp van Filippo Brunelleschi. Het heeft in de afgelopen jaren een grote renovatie ondergaan en geeft een markant aanzicht aan de stad. Een ander monument uit de tijd van de Malatesta is de Tempio Malatestiano, een gebedshuis, nu een kerk met prachtige marmerwerken.

De eerdergenoemde Domus del Chirurgo deed in de middeleeuwen dienst als begraafplaats. Op diverse plekken in de domus zijn de mozaïekvloeren beschadigd om er graven onder te maken. Hierin bevinden zich skeletten uit die periode.

In 1463 werd Sigismondo verslagen door de Pauselijke legers onder leiding van Federico di Montefeltro, hertog van Urbino. Zo kwam het gebied in handen van de kerk.

Rimini is méér dan zon, zee en strand. Veel meer. De stad is een bezoek meer dan waard.