Pastapiu

Een nieuw leven

"Kun je even komen kijken", zei laatst een deelnemer aan een kookworkshop. De groep bestond uit collega's uit het bedrijfsleven. Samen koken en eten verbindt. Het versterkt de teamgeest en het verbetert de collegialiteit. Gezelligheid staat voorop tijdens zulke kookavonden en regelmatig komt het voor dat er mensen aan deelnemen die zelfs water laten aanbranden. Zo ook tijdens een van mijn laatste kookworkshops. "Kun je even komen kijken", vroeg dus een jongeman in het gezelschap, terwijl ik een andere deelnemer stond uit te leggen hoe verse pasta wordt uitgerold en gesneden. Ik volgde hem naar zijn plekje aan het kookeiland, waar ik een snijplank aantrof met daarop een schilmesje en twee kaneelstokjes. "Wat ben je aan het doen" vroeg ik. "Nou kijk", antwoordde hij, "hier in het recept staat "hak de rozemarijnnaaldjes fijn"".......! Hilariteit alom. "Haha, dat is kaneel, jij ezel", werd er geroepen en weer was ik er zeker van dat het een geweldige avond zou worden. IK ga ze zeker missen, deze avonden. Maar het is tijd voor een nieuwe levensfase. Het is tijd om het drukke, werkzame leven de rug toe te keren en te gaan genieten van meer vrije tijd in Bella Italia. Maar voordat het zover is moet er nog veel worden opgeruimd en afgevoerd. Ons Nederlandse huis is verkocht en moet leeggemaakt worden. In deze opruimfase hebben wij ons laten verleiden om een zondag op een rommelmarkt te gaan zitten met serviesgoed en prullaria. Niet mijn ding, die rommelmarkt! Ik vind het tamelijk onnozel om af te dingen als er twee euro wordt gevraagd voor een artikel dat in goede staat verkeert en buiten de rommelmarkt waarschijnlijk voor twintig euro of meer verhandeld zou worden. Ik weet dat sommige mensen daar een sport van maken, maar zelf doe ik het nooit, dat afdingen. Nee, op de rommelmarkt zitten doe ik nooit meer! Hoe dan ook, ons Nederlandse huis moet leeggemaakt worden. Het is een hele klus gezien het feit dat we bijna niets kunnen meenemen naar ons nieuwe thuisland. We hebben ook daar een huis, dat vol staat met nuttige én zinloze dingen omdat we het, gedurende de zestien jaar dat het al ons huis is, hebben volgestouwd en gezellig gemaakt.