Pastapiu

I giorni della vecchia pastora

I giorni della vecchia pastora.

De dagen van de oude herderin.

 

Een Italiaanse legende over de laatste drie dagen van Maart, de maand die lenteachtige dagen kent, maar ook koude en natte periodes heeft en vaak koud en guur eindigt…

 

De maand Maart had van oorsprong 28 dagen en deze vaak zonovergoten dagen lieten de natuur ontwaken uit de winterslaap. Vogels zongen hun lied en bouwden hun nesten, bijen zoemden rondom de prille bloesems om nectar te zuigen en de bloesems te bevruchten. En de mensen…., die toonden geen ontzag voor Maart, zoals ze dat wel deden voor de broers Januari en Februari. Maart zon op wraak! 

Een oude herderin, die gedurende de hele maand maart haar schaapjes had weten te beschermen tegen de grilligheid van maart sprak op de avond van de 28 maart het volgende:

E ora con la tua fine la pianterai di fare il danno, oh Marzo bislacco.

En nu ben je ten einde en kun je stikken met je schade, o zonderlinge Maart.

Maart voelde zich zeer beledigd en wilde revanche. Hij vroeg aan April drie dagen te leen en in deze drie dagen stopte hij al het slechte dat hij kon verzinnen: vorst, sneeuw, regen en wind.

Gedurende deze plotseling zo gure dagen stierven niet alleen de schaapjes van de oude herderin, maar bevroren de kruiden en de bloesems aan de bomen. De wind blies de bloemblaadjes van de bloesems en de regen vernielde de vogelnesten in de bomen. En de oude herderin, die de overtollige warme kleding al had verruild voor lichtere zomerse kledingstukken, vatte kou en stierf aan longontsteking.

En zo komt het, dat de laatste drie dagen “de dagen van de oude herderin worden genoemd”!